Davnega aprila v letu 1994 je član TVD Partizan Viktor Drašler na službenem obisku industrijskega sejma v Hanovru v Nemčiji opazil neke čudne plastične palice. Sodelavca je vprašal, če ve, za kaj bi to bilo. »Ja, to so pa palice za dvoranski hokej. To igramo pri nas v Loki« je povedal sodelavec. »Če hočeš, ti jih bom prinesel za probat« je še dodal. »Ja, daj prinesi, bomo enkrat po odbojki probali, saj imamo treninge dvakrat na teden« sem odgovoril. Do takrat je bila odbojka redna rekreacija mladincev TVD Partizan in sicer ob torkih in petkih. Igrali smo tudi v medobčinski odbojkarski ligi, zato smo potrebovali redne treninge. Ravno tega leta pa smo s sklepom občine Borovnica izgubili torkov termin odbojke v šolski telovadnici. Ta termin so zaradi razširjenih treningov podelili ekipi košarkarjev Borovnica, ki si je prizadevala za vstop v eno nižjih slovenskih lig.

V maju mesecu leta 1994 smo dobili palice za dvoranski hokej na probo. Igra nam je bila zanimiva in tako smo jeseni v Škofji Loki kupili palice in žogice. Ročaji palic so bili skrajšani plastični koli za slalom, lopatke so bile ravne, za žogice pa ne bi zgubljali besed, kako slabe so bile (včasih so se po udarcu s palico kar v zraku razpolovile). Toda imeli smo lastno opremo.

V sezoni 1994/95 smo trenirali odbojko enkrat v šolski telovadnici in enkrat v telovadnici TVD Partizan. V TVD-ju pa za odbojko ravno ni primeren teren in smo igrali »hokej«. Postopoma smo začeli tudi po odbojki v šolski telovadnici malo za dodatno razvedrilo igrati tudi hokej. Vsak termin dlje časa. Kmalu nas je vse odbojkaše zasvojila ta igra.
Potem pa se je bilo potrebno odločiti med dvema športoma, in v dvoboju odbojka in dvoranski hokej je seveda zmagal hokej. Igrali smo samo še hokej.

Z igranjem hokeja v šolski telovadnici pa smo po oceni vodstva šole postali »škodljivci« za zeleno plastično maso. »Ves poden boste uničili s temi palicami…« smo tedensko poslušali. S težavo in grožnjami smo v šolski telovadnici zaključili sezono 1994/95.

Sezono 1995/96 smo glede na dane razmere v šolski telovadnici začeli samo v telovadnici TVD Partizan. In tako se je začelo – dvakrat na teden dvoranski hokej. Smatramo, da je september 1995 uradni začetek redne rekreativne dejavnosti z imenom dvoranski hokej. Poleg večine bivših odbojkašev so na pobudo Toneta Žerjava pridobili »hokejski« termin tudi nekateri  takratni mladinci po zaključku osnovne šole.

Čez nekaj mesecev smo imeli prvo prijateljsko tekmo s Škofjo Loko in doživeli prvi poraz. Že čez nekaj mesecev smo se jim za poraz oddolžili. Sezona je minila ob nabiranju izkušenj in rednem potovanju Slavka Gabrovška in Toneta Žerjava v Škofjo Loko po žogice in palice. Na mesec smo potrošili do dve vreči žogic. Plastičar v Škofji Loki nam jih je veliko kar zamenjal, staro za novo brez doplačila.

Naslednjo sezono 1996/97 smo nove izzive iskali z igralci dvoranskega hokeja iz Žirov. S povešenimi glavami smo zrli v poraz in opazovali njihove palice. Bile so prožne, narejene iz steklenih vlaken in zaključene z ukrivljeno lopatko, s katero so pošiljali žogice pod prečko našega gola. Po tekmi so predstavili nove palice in tudi nove trpežnejše žogice. Ni minil mesec dni, ko smo vsi nabavili nove palice.

V sezonah 1997/98 in 1998/99 smo starejši člani ustvarili jedro stalnih hokejistov, kamor so se pridruževali vedno novi in čedalje mlajši igralci. Kmalu so bili vsi prosti termini v TVD-ju polni. Potrebovali smo nove termine za mladince in osnovnošolce. Po nekajkratnih pogajanjih na občini in šoli smo za sezono 1999/2000 ponovno pridobili proste termine v šolski telovadnici. Od takrat smo samo še napredovali…

Prihod dvoranskega hokeja v Borovnico ima torej dobro in slabo stran. Slaba je ta, da so vsi bivši odbojkaši začeli igrati hokej in prenehali igrati odbojko. Dobra stran pa je da se je hokej v Borovnici razvil do take mere, da igramo od leta 2001 v državni ligi in da se je istega leta ustanovila rekreativna Borovniška liga, v kateri je sodelovalo preko 70 igralcev.

Pobuda za ustanovitev ekipe, ki bo igrala v državni ligi, je prišla s strani kluba InSport Žiri, ki so floorball igrali že dalj časa. Ekipa Borovnice je sprva še vedno “trenirala” v prostorih TVD Partizana, le nekaj tednov pred prvim nastopom pa smo lahko začeli igrati v telovadnici osnovne šole. Polovico prve sezone smo igrali na velikost košarkarskega igrišča in pa na oute, dokler ni arhitekt Slavko Gabrovšek skonstruiral in poiskal pravšnji in cenovno dostopen material za bande. To so bile vezane plošče za opaže razrezane na 2×0,5m. Z medsebojnim posvetom smo dogovorili še nosilno konstrukcijo in elemente za povezavo plošč. Ko pa so bile bande gotove, smo zaživeli kot otroci in začeli igrati pravi floorball.

S sezono 2001/2002 se je tako v Borovnici, kot tudi na državnem nivoju zgodil velik preskok, saj so se ekipam v Floorball zvezi Slovenije pridružile še tri ekipe (skupaj 8 ekip), tako da je državno prvenstvo dobilo pravo razsežnost, v Borovnici pa se je začela Borovniška liga, v kateri je ravno tako nastopalo osem ekip. V državnem prvenstvu (v malem floorballu) smo dosegli 5. mesto, v pokalu Slovenije pa 6. mesto. V Borovniški ligi so prvaki postali Biro ES, najboljši strelec pa Miro Drole (PP Vrhnika).

V sezoni 2002/2003 je v državnem prvenstvu malega floorballa (v velikem še nismo sodelovali) sodelovalo 10 ekip, zasedli pa smo 6. mesto. V Borovniški ligi je prav tako igralo 10 ekip. Prvaki so postali Untouchables, najboljši strelec pa Tine Švajger (Untouchables).

FBC skupinska 2002

FBC Borovnica 2002

V sezoni 2003/2004 pa smo se odločili, da se pridružimo ekipam velikega floorballa. To leto je v državnem prvenstvu igralo 5 ekip, mali floorball (v katerem nismo sodelovali) pa je bil druga liga. Sezono smo končali na zadnjem, petem mestu, z eno samo zmago. Premagali pa smo kasnejše državne prvake – FBC Thunder Jesenice. Pogoji za delo to sezono niso bili briljantni, saj smo bili prikrajšani zaradi požara, ki se je zgodil v osnovni šoli. Tako smo tekmovali kar brez treningov večji del sezone. Zaradi požara je bila skrajšana tudi Borovniška liga, v kateri je vsaka ekipa odigrala le 7 tekem. Prvaki so postali JAHve, najboljši strelec pa Simon Furlan (Nedotakljivi).

Sezona 2004/2005 pa je bila v znamenju menjave generacij. Kar nekaj članov je klub zapustilo, praznino pa so zamenjali mladi upi. To sezono pa se nismo omejili le na veliki floorball, igrali smo tudi v malem in v malem floorballu do 19 let. V velikem smo v konkurenci devetih ekip zasedli solidno šesto mesto, v malem pa smo se ustavili tik pod vrhom. Boljši so bili le škofjeloški Spidersi. Največji uspeh pa so dosegli mladinci, igralci do 19 let, ki so osvojili naslov državnih prvakov. V Borovniški ligi so slavili Šok terapija, najboljši strelec pa je bil Jani Trček (JAHve).

V sezoni 2005/2006 se je nadaljevalo dobro delo, ki je posledično za sabo potegnilo tudi rezultate. Novost so bili treningi na velikem igrišču, ki smo jih v športni dvorani OŠ A.M. Slomška na Vrhniki izvajali skupaj z ekipo InSport iz Žirov. Prvič so se v državnem prvenstvu merili osnovnošolci, ki so zasedli mesto viceprvakov. Ekipa velikega floorballa se je uvrstila v polfinale in na koncu zasedla 4. mesto, mladinci pa so zdrsnili na 3. mesto. Drugo lovoriko za klub pa so dosegli člani v malem floorballu. Brez poraza so postali državni prvaki. V Borovniški ligi so dominirali Šok terapija in tako ubranili naslov prvakov, najboljši strelec pa je bil Klemen Košir (Rdeči zmaji).

V sezoni 2006/2007 je članska moška ekipa naredila korak naprej. V velikem floorballu je zasedla 3. mesto. Prvič so sodelovali tudi na največjem klubskem turnirju – Czech Open. Mladinci do 19 let so po letu premora naslov prvaka vrnili v Borovnico. V Borovniški ligi so slavili Biro ES. V finalu so slavili po izvajanju kazenskih strelov.

V sezoni 2007/2008 so se v državnem prvenstvu prvič pomerile tudi punce. Ženska ekipa je zasedla 2. mesto, enako pa tudi moška članska ekipa, ki se je prvič v zgodovini uvrstila v veliko finale. Mladinci do 19 let so ponovno postali državni prvaki. S treningi so začela dekleta do 15 let. V borovniški ligi je slavila ekipa EMO.

Sezono 2007/2008 pa je zaznamovala porast ekip mladinskega pogona. S treningi so začeli fantje in punce do 10 let, fantje do 8 let, s floorballom po so se začeli spoznavati tudi v vrtcu.
Člani so se ponovno uvrstili v polfinale in zasedli 3. Mesto, svoj prvi uspeh pa so dosegle članice, saj so v malem floorballu dosegle naslov državnih prvakinj. Mladinci do 19 let so osvojili že 4. naslov prvaka v zadnjih 5 letih in tako potrdili prevlado v tej kategoriji.
V Borovniški ligi so slavili Balončki AVONčki.

V sezoni 2009/2010 pa so največji uspeh dosegli člani v velikem floorballu. Osvojili so prvi naslov državnih prvakov v tej Elitni floorball ligi. Kot državni prvaki so se udeležili tudi kvalifikacij za EuroFloorball Cup, ki so bile odigrane v mestu Erd na Madžarskem. Odlično so se odrezali tudi na Czech Open-u, katerega so se udeležili že 4. leto zapored. V tej sezoni je bila ustanovljena 1. slovenska liga, v kateri smo imeli ekipo FBC Borovnica B. Ekipa je končala sezono na 5. mestu.
Članice so se prvič pomerile na velikem igrišču, kjer so zasedle 2. mesto. U15 fantje so bili 4., dekleta u15 pa 6. U10 fantje so osvojili 6 mesto, dekleta pa so bila 8.
S promocijo smo začeli na Vrhniki, kjer se je začela vadba osnovnošolcev.
V borovniški ligi so ponovno slavili Zvonkoti AVONkoti, najboljši strelec pa je bil Klemen Košir (Borovnica Firefighters).

V sezono 2010/2011 so člani krenili kot aktualni državni prvaki. Sezona je bila vse prej kot uspešna in nesrečna. Splet nesrečnih okoliščin jih je pripeljal le do 5. mesta. Člani B so osvojili 3. Mesto v 1. slovenski ligi.
Članice so na velikem igrišču postale državne prvakinje, enako pa je na malem igrišču uspelo fantom do 15 let.
Mladinci do 19 let so zasedli 4. mesto, prav tako dečki do 11 let. Dekleta do 15 let so bila 6., do 11 let pa 8. Združeno borovniško-vrhniška ekipa do 13 let je osvojila 6. mesto, vrhniška ekipa Sent do 11 let pa 7. mesto.
V Borovniški ligi so 3. Zapored slavili AVON’s Angels, najboljši strelec pa je bil ponovno Klemen Košir (Borovnica Firefighters).

V sezoni 2011/2012 je odstopil Aleš Kržič kot predsednik FBC Borovnica, vlogo je prevzela Barbara Gabrovšek.
Članice so se v sezoni 2011/2012 v ligi prvič spopadle z moškimi nasprotniki. Z eno zmago in dvema remiziranima tekmama so se uvrstile na 10. mesto in za seboj pustile dve ekipi. Naslov državnih prvakinj pa tudi letos ostaja v borovniški ženski ekipi, saj je bila ekipa premočna za ljubljanske nasprotnice. Najboljša strelka je bila Barbara Gabrovšek, najboljša vratarka pa Tanja Matijašević.
Obe moški članski ekipi sta v tem letu izpadli iz polfinala in se borili za tretje mesto v državi 1. moške lige in v elitni ligi državnega prvenstva. Člani A so sezono zaključili na 4. mestu v državi, Člani B pa osvojili končno 3.mesto.
Vse tri članske ekipe so se v avgustu 2012 udeležile enega največjih mednarodnih  floorball turnirjev, Czech Open-a. Člani A so izpadli v 1/64 finala z rezultatom 3:1.
Člani B so izpadli v 1/128 finala z rezultatom 3:1.
Članice pa so po napeti igri izpadle iz 1/16 finala prav tako z rezultatom 3:1.
Nekatere članice in nekaj članov se je udeležilo tudi Slo-Open-a v Ljubljani. Vse tri ekipe z borovniškimi igralci in igralkami so se uvrstile v finale.
V tej sezoni so pozimi potekale kvalifikacije za moško svetovno prvenstvo v Podčetrtku. Reprezentanco je sestavljalo precej Borovničanov, Slovenija je v skupini EUR2 osvojila 4. mesto, organizacijo pa sta prevzela Barbara Gabrovšek in Davor Matijašević.

Sezona 2012/13 je doslej najuspešnejša sezona borovniških floorballistov.
Trije naslovi državnih prvakov so krona sezone, poleg tega pa so dosegli še nekaj dobrih uvrstitev, ki so zaokrožile najuspešnejšo epizodo doslej.
Člani A so v finalu, ki smo ga organizirali Borovničani, na Vrhniki premagali FBK Olimpijo in osvojili naslov najboljših v državi. Prav tako so članice suvereno ohranile naslov prvakinj v ženski ligi, v moški ligi pa napredovale in osvojile 9.mesto. Člani B pa so redni del zaključili na prvem mestu, a so popustili v končnici in končali na 4.mestu.
Neverjetni so bili mladinci U19, ki so s suvereno igro in visokimi rezultati osvojili prvenstvo. Žan Petrič pa je osvojil še naziv najboljšega vratarja.
Borovničanke U19 so prav tako kot vse naše dekliške ekipe, spet edina ekipa v svoji kategoriji. Dekleta u19 so letos nastopile prvič. Sveži ekipi fantov do 15 let je letos uspelo 5. mesto, dekleta u15 pa so zasedle super 7.mesto. Pogumno so se kot edine deklice borile tudi igralke u13 prav tako kot naši najmlajši, mešana ekipa do 11 let, vsi pa so pokazali lep napredek skozi sezono.
Večina članic iz Borovnice je bila letos del reprezentance, ki se je odpravila na kvalifikacije za svetovno prvenstvo na Poljsko. Neverjetni pa so bili tudi mladinci u19, ki so zapolnili 6 mest v reprezentanci, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo v Hamburgu.
V septembru smo se že drugič udeležili Borovniškega semnja, tradicionalno smo že peto leto organizirali krvodajalsko akcijo. Kot vsako leto smo tudi letošnjo sezono priredili Novoletni turnir in pripravljamo floorball turnir za Dan Borovnic, ki je vsako leto odlično obiskan. Veselimo se tudi ponovnega obiska Czech Opena in Slo Opena, ki naš če čakata v avgustu.

Sezono 2013/14 so zaključili z zadovoljivimi rezultati, cilji, ki so jih ekipe določile pred sezono, pa so bili v večji meri doseženi.
Člani A: Po naslovu državnih prvakov v sezoni 2012/13, so tudi minuli sezoni ciljali najmanj na finale. Ekipa je
ostala skoraj nespremenjena, z izjemo selitve Luke Časarja v praško Sparto. V rednem delu državnega
prvenstva so igrali odlično in zasedli prvo mesto. Dosegli so 11 zmag, 2 neodločena izzida in 2 poraza.
V polfinalu je sledila ponovitev lanskoletnega finala. Olimpijo Ljubljana so na prvi tekmi premagali z
visoko razliko (11:2), na drugi pa šele po zlatem golu v podaljšku (6:5). Z rezultatom 2:0 so se uvrstili v
finale.
V finalu, ki je bil odigran na škofjeloškem Podnu, so se pomerili z domačini, ekipo InSport Škofja Loka. Tekma ni potekala po željah Borovničanov. Z eno slabših predstav sezone so doživeli poraz z rezultatom 3:5 in zasedli 2. mesto v elitni floorball ligi.
Članice: Članice so, kot edina ženska ekipa, tekmovale v 1. slovenski floorball ligi. Kljub temu, da rezultatsko ni
bilo takih dosežkov, kot sezono prej, pa so konstantno napredovale in na nekaj tekmah nevarno ogrozile zmago favoriziranih moških ekip.
Člani B: Druga moška članska ekipa je v tej sezoni osvojila 3. mesto v 1. slovenski floorball ligi. V rednem delu so lovili 2. mesto v skupini A in ga z nekaj sreče tudi ujeli. S tem rezultatom so se uvrstili v končnico. V polfinalu so se pomerili z InSport mladi in na obeh tekmah klonili v podaljšku. Na tekmi za 3. mesto pa so premagali Polycom Brlog.
Mladinske selekcije: Borovnica se je predstavila tudi z mladinskimi ekipami. V državnem prvenstvu je sodelovalo 8 ekip.
U19 fantje: 3. mesto – Fantje so branili naslov državnih prvakov, tekmovanje pa so zaključili na 3. mestu.
U19 dekleta: 7. mesto – V konkurenci 7 ekip so zasedle zadnje mesto, so pa se, kot edina ženska ekipa, dostojno upirale fanstovskim ekipam.
U15 fantje: 7. mesto
U15 punce: 8. mesto
U13 punce: 5. mesto – Tudi v tej kategoriji so punce igrale le proti fantovskim ekipam in pokazale odlično igro.
U11: 4. mesto – Ekipa do 11 let se je uvrstila v končnico, kjer so zasedli 4. mesto.
U9: 4. in 5. mesto – Naši najmlajši so imeli kar 2 ekipi.

Dodaj odgovor